Over dieet en voeding

Wednesday, July 22, 2009

Archief 5

Cafeïne verlaagt insulinegevoeligheid

Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat cafeïne de insulinegevoeligheid vermindert, terwijl andere studies de consumptie van koffie associeren met het toenemen van de insuline gevoeligheid.


Yoghurt en 'slechte adem'

Het eten van suikervrije yoghurt vermindert een slechte adem, tandbederf en tandvlees, rapporteren Japanse onderzoekers.


Tomatensap beschermt lichaamcel

In tomaat zit de carotenoïde, lycopeen, een sterke anti-oxidant. Dit onderzoek levert nogmaals het bewijs voor de potentie van lycopeen.


Geen beschermende werking vitamine E bij kanker?

Verschillende studies suggeren een beschermend effect van vitamine E (tocoferol) bij kanker en cardiovasculaire ziekten. Uit dit langlopend onderzoek blijkt weinig terug te vinden van deze claims.


Geen relatie acrylamide en borstkanker

In april 2000 schrok de wereld op van de ontdekking van hoge concentraties kankerverwekkende acrylamides in verhitte voedingsmiddelen met koolhydraten. Overal ter wereld werden onderzoeken gestart.


Donkere chocolade, bloeddruk en insulinegevoeligheid

Flavonolen, een groep bio-actieve stoffen in planten, worden geassocieerd met allerlei gunstige eigenschappen. In donkere chocolade komen ze ruimschoots voor. Hoe pakt dat uit?


Foliumzuur en B12 verminderen kans op heupfractuur

Na een hartinfarct hebben patienten twee tot vier een hogere kans op een heupfractuur. Homocysteïne, een onafhankelijk indicator voor hart- en vaatziekten blijkt ook bij dit proces betrokken te zijn.


Bedrust bij lage rugpijn?

Actief bewegen is belangrijk voor het herstel van lage rugpijn. Men vroeg zich af of dit ook geldt voor Ischias, een pijn die ontstaat door een aangedane zenuw.


Invloed van volgranen vs geraffineerde granen

We weten dat volgranen beter voor onze gezondheid zijn dan geraffineerde granen. Dit wordt wederom bevestigd door een onderzoek uit Iran.